EN régi oldal

Egészséges Sokszínűség // Nemzetközi képzési program az egészségügy és a társadalom metszéspontjairól

 

Az egészségügy és az antropológia határaival foglalkozó Egészséges Sokszínűség projekt a vége felé közeledik. A projekt záróeseményére, egy nemzetközi konferenciára és képzésre július 2. és 6. között kerül sor a CEU Konferencia Központban (Budapest, 1106 Kerepesi út 87.). A programot az Artemisszió és a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Társadalomtudományi Tanszéke közösen szervezi.

 

A képzés rövid bevezetést kínál az Egészséges Sokszínűség projekt filozófiájába és módszertanába. A résztvevők megismerkednek az orvosi antropológia elméleti kereteivel, lehetőséget kapnak arra, hogy megvizsgálják az olyan, látszólag oda nem illő fogalmak mint például a kultúra, a sokféleség és az egyenlőség gyakorlati hatását munkájuk hatékonyságára.

 

Jobban meg fogják érteni, hogy mit jelent az egészségügyi szakemberek gyakorlatában a medikalizáció, és tippeket fognak kapni arra vonatkozóan, hogy hogyan lehet demedikalizáló gyakorlatokat bevinni az egészségügybe, hozzájárulva ezzel a betegek általános jólétéhez és a szakemberek felszabadításához a szükségtelen stresszfaktoroktól munkájuk során. A képzés befejeztével a résztvevők interkulturális kompetenciái javulnak, a Margalit Cohen-Emerique által kidolgozott kritikus incidens módszertan alkalmazásának köszönhetően.

 

További tanulási célok:

* A sztereotípiák, a nemzeti kontextus, a kultúra és a sokszínűség relevanciájának jobb megértése az orvosi gyakorlatban a hat partnerország példáin keresztül.

* Tudatosság fokozása a különböző betegcsoportok közötti egészségügyi ellátással kapcsolatos megkülönböztetés és egyenlőtlen hozzáférés tekintetében.

* Az interkulturális készségek fejlesztése új módszerek megtanulásával és erőforrások fejlesztésével a konfliktus- és stresszkezelés érdekében.

* Alkalom teremtése arra, hogy a résztvevők megosszák véleményüket és tapasztalataikat más országokból származó kollégákkal, illetve ellátogassanak magyarországi egészségügyi ellátórendszerekbe.

 

Résztvevők várható száma:

10-18  (magyar résztvevőknek 2 helyet tartunk fenn).

 

Hogyan kell regisztrálni?

Az érdeklődőktől a következő címen várjuk a jelentkezéseket 06.30-ig:trainings@artemisszio.hu

 

Kik számára?

Mindenekelőtt az egészségügyi szakemberek: az orvosok, az ápolónők, a mentősök, az egészségügyi intézmények adminisztrátorai, a szakértők stb. számára javasoljuk a képzést. Egészségügyi karrierre készülő diákokat is várunk. Emellett az egészségügy és a társadalom metszéspontjai iránt érdeklődőknek ajánljuk a képzést: antropológusoknak, szociológusoknak, a viselkedéstudományok kutatóinak, felnőttoktatóknak, egyéb kutatóknak stb. A képzés nyelve angol, ezért csak az angolt kommunikációs szinten beszélők jelentkezését várjuk!

 

PROGRAM

 

Július 2-3.: Az Új Évezred betege – nemzetközi konferencia

* A konferencián való részvétel díja: 3000.- HUF

* Jelentkezés a konferenciára 06.30ig 

A konferencia részletes programja 

A konferencia FB eseménye

 

Július 4., 9.00-17.00: Ismerkedés egymással, csapatépítés, biomedicina mint kulturális rendszer, interkulturális találkozások, kulturális sokk és érzékeny területek az egészségügyi rendszerben, kritikus incidensek és elemzésük.

 

Július 5., 9.00-17.00: A résztvevők saját kritikus élményeinek elemzése, helyszínlátogatás és felkészülés a beszámolóra.

 

Július 6., 9.00-16.00: Beszámoló a helyszínlátogatásról, a beteg és az egészségügyi személyzet közötti kommunikáció, interkulturális fordítások, összefoglaló és értékelés.

 

A képzés vezetői

* Szántó Diana, PhD, Kulturális antropológus és az Artemisszió Alapítvány vezetője

* Dobos Attila, Egyetemi adjunktus a Semmelweis Egyetem Társadalomtudományi Tanszékének Egészségtudományi Karán

* Várhegyi Vera Az Elan Interculturel alapító tagja, 17 évnyi tapasztalattal rendelkezik az interkulturális kompetenciák fejlesztését célzó interkulturális képzések terén

 

Mi az Egészséges Sokszínűség projekt?

 

Az Egészséges Sokszínűség egy hároméves projekt, amelyet az Európai Bizottság Erasmus + Programja (KA2 - Stratégiai partnerség a szakképzések területén) társfinanszíroz, és amelynek célja az egészségügyi szakemberek, egészségügyi szolgáltatók és döntéshozók kapacitásának növelése a kulturális szempontból változatos betegcsoportok igényeinek kielégítése érdekében, ezáltal csökkentve a szolgáltatásokhoz való hozzáférés korlátait és enyhítve a megkülönböztetés meglévő formáit az egészségügyi ágazatban.

A projekt tevékenységei a francia szociálpszichológus, Margalit Cohen-Emerique által kifejlesztett kritikus incidensek módszerén alapul, amely egy olyan kreatív stratégiát kínál, amely képes feltárni a kulturális normák, értékek és viselkedésmintáknak azon rendszereit, amelyeket az ugyanazon kultúrához tartozó emberek általában magától értetődőnek tartanak (pl. nemi szerepek, racionalitás, fogalmak olyan eszmékkel kapcsolatban, mint az élet vagy a jólét).

 

Az interkulturális félreértésekkel járó, gyakran negatív érzelmi töltet tudatosítása révén ez a módszertan segít abban, hogy jobban tudatában legyünk saját kulturális semlegességünk illuzórikus voltának, ezen kívül, a referenciakereteink objektívabb feltárásra invitál minket, ezáltal megnyitva egy olyan tárgyalási mozgásteret, ahol az előítéletek kisebb szerephez jutnak.

 

/// Partnerek

 

Equality & Inclusion Partnership (EQuIP) – Projekt koordinátor

Junaid Hussain: junaid@equipequality.org.uk

Egyesült Királyság

 

Artemisszió Alapítvány

Szántó Diana: diana.szanto@artemisszio.hu

Magyarország

 

Elan Interculturel

Várhegyi Vera: info@elaninterculturel.com

Franciaország

 

mhtconsult ApS

Margit Helle Thomsen: mht@mhtconsult.dk

Dánia

 

Bécsi Egyetem

Katharina Resch: katharina.resch@univie.ac.at

Ausztria

 

CESIE

Alessandra Cannizzo: alessandra.cannizzo@cesie.org

Olaszország

 

South Warwickshire NHS Foundation Trust

Maggie O’Rourke: maggie.o’rourke@swft.nhs.uk

Egyesült Királyság

 

/// További információ

 

www.healthydiversity.eu

www.artemisszio.hu

www.facebook.com/HealthyDiversity

https://www.facebook.com/ArtemisszioAlapitvany/