EN régi oldal

Az életre való (sz)oktatás

2018.05.19.

Leendő tanárként nagyon sok olyan értéket próbálok közvetíteni, ami a következő generáció számára megfelelő alapot biztosít az egészséges felnőtt értékrend kialakításához.  Ilyen értéknek tartom mások tiszteletét, az együttműködést és az egyenlő esélyek biztosítására való törekvést is.

 

A demokrácia coaching során olyan módszereket ismerhettem meg, ami nagyban segítette a pedagógiai előrehaladásomat. A saját pedagógiai szemléletem az interkulturalitásra épül, szeretném elérni, hogy egy csoportban a különböző kulturális és szociális háttér ne feltétlenül hátrányt jelentsen, hanem az esélyek egyenlő megteremtése által mindenki előnyt kovácsolhasson saját gyökereiből. Számomra nagyon hasznosnak bizonyult az „élet fája” feladat, ami a saját szakmai reflexiónkat kívánta felébreszteni. Segítségével letisztult képet kaphattunk a céljainkról, motivációnkról és az önismeret bizonyos fokára is elvitt bennünket. Olyan emberekkel találkozhattunk, akiknek a pedagógiai szemlélete hasznos lehet a mi fejlődésünkre nézve is.

 

A társadalmi normák és értékek elsajátítása a demokratikus nevelés során történik meg. Véleményem szerint nagyon fontos az, hogy a pedagógusok együttműködjenek a diákokkal, felzárkózzanak a generációnként változó igényeikhez és a programokat/ módszereket a gyerekekhez igazítsák, és ne csak az iskola rendelje a saját szabályaihoz a diákjait. Ez adja az alapot ahhoz, hogy mindenki képes legyen saját magát fejleszteni, kibontakoztatni. Modernitás, személyközpontúság, szabadság – erre vágynak mindazok, akik a közoktatásban nem találkoztak megfelelő pedagógussal. A coachingon több nézőpontot is megvizsgáltunk, egymás tapasztalataiból és véleményéből meríthettünk ahhoz, hogy újra tudjuk értékelni a saját célkitűzéseinket.

 

A tanárképzés során szerintem több ilyen kurzusra lenne szükség, mert nemcsak projektben tanított meg gondolkodni, hanem az oktatók személye miatt olyan bizalmi légkör alakult ki, ami lehetővé tette azt, hogy mások elmesélt tapasztalatait a sajátunkká tegyünk. A folyamatos visszajelzésekből mindenki látta, hogy hogyan formálódik a szemlélete és viszi előrébb a gondolatait a pályával kapcsolatban.

 

A képzés az ELEF projekt részeként, az Eramus+ program keretében valósul meg, melyet az Európai Unió támogat.