EN régi oldal

Önkénteskedj a MIRA Házban! - MIRA önkéntes képzés

2023.05.24.

🫵 Gyere a MIRA Házba önkéntesnek!

 

Facebook-esemény: https://www.facebook.com/events/727803645761620

 

🪢A MIRA egy interkulturális közösség, amelyet azért hoztunk létre, hogy segítsünk az itt élő külföldieknek, menekülteknek és egymásnak, hogy közösen egy erősebb, összetartóbb társadalmat hozzunk létre. Önkéntesként ennek a segítő munkának és közösségnek lehetsz a részese.
 
Kiket keresünk?
  1. önkéntes tanárokat, korrepetítorokat gyerekek mellé: általános iskolás gyerekeket segítenek a magyar nyelv elsajátításában, illetve más, iskolai tantárgyak megértésében heti minimum 1 alkalommal. A nyár időszak lehetőség arra, hogy a gyerekek jobb magyar nyelvi szinten tudják elkezdeni a szeptembert. Egy, max. két gyerek szokot tartozni egy önkéntes tanárhoz.
  2. önkéntes tanárokat felnőttek mellé: magyar nyelven általában teljesen kezdő, vagy kicsit beszélő külföldieket segítenek a magyar nyelv elsajátításában. A cél az, hogy a diákok alapszinten el tudjanak boldogulni a mindennapi magyar környezetükben, jobban tudjanak kapcsolódni, jobban értsék, mi veszi őket körül. A gyakorlás heti egyszer másfél órában, kb. 3-5 fős csoportban zajlik.
  3. önkéntes mentorokat: társ a mindennapok útvesztőiben. Rendszeresen, heti egyszer személyesen találkoznak a mentoráltjukkal, és töltenek el közösen időt a másik igényeire
    figyelve: közös kirándulás, városfelfedezés, magyarozás, főzés, az egymás kultúrájának megismerése van a fókuszban a kölcsönös kíváncsiság mentén. Az önkéntes mentor segítségként hívható ügyintézésben (hivatalokban vagy orvosnál), így jó, ha van ehhez is
    affinitása a jelentkezőnek.
  4. lelkes középiskolásokat, akik szívesen megismerkednének Budapesten lakó külföldiekkel, nyitottak arra, hogy első kézből szerezzenek tapasztalatokat más kultúrákról és próbára tennék nyelvtudásukat az osztályterem falain kívül is. Felkészítéssel támogatjuk azokat, akik a közösségi szolgálat keretében - vagy azon túl - bekapcsolódnának egy befogadó és sokszínű közösség életébe, akár a magyar nyelvtanulásban segítve fiatalokat vagy idősebbeket, akár az interkulturális programokon közreműködve.
 
Akár tanárként, akár mentorként csatlakozol, mi közösségben gondolkodunk. Olyan nyitott emberek jelentkezését várjuk, akik tudják, hogy mennyire fontos egy helyi barát, akihez fordulni lehet, és akitől lehet kérdezni, vagy akik maguk is voltak esetleg külföldiek másutt. Minden esetben fontos a másik igényeinek megismerése, a közös ismerkedés, a figyelmesség és a humor.
 
Jó, ha:
- A kulturális különbségek kíváncsivá tesznek, a nyelvi akadályokat pedig izgalmas kihívásként éled meg
- Beszélsz idegen nyelveken, az ukrán vagy orosz az szuper, de az angol és a fárszi is nagyon hasznos
- Van szabadidőd, heti kb. 2 óra az önkéntességre (korrepetálás vagy személyes időtöltés) felkészüléssel együtt,
-Szívesen lennél egy színes, izgalmas közösség része, és tanulnál abból, hogyan csináljuk ezt mi a MIRA Interkulturális Közösségnél;
 
🗓Az önkéntesektől min. 3 hónap elköteleződést kérünk.
📚A jelentkezőket képzésen készítjük fel az önkéntességgel járó szerepre és feladatokra. A két nap során lesznek a segítői szereppel kapcsolatos közös témák, és olyan workshopok, melyek a tevékenység szempontjából specifikus részeket külön tárgyalják. Az önkéntesség alatt végig szakmai támogatást nyújtunk és a csoportmunka során az önkéntesek egymásnak is segítenek.
🏡 A képzés helye: Mira Ház, 1086 Budapest, Lujza utca 36.
📆 A képzés időpontja: Június 3. (szombat): 9.30-17:00
Június 4. (vasárnap): 9:30-15:00
 
☕A képzés mindkét napján számítunk a részvételedre. Mindkét nap készülünk ebéddel, kávéval, nasival.
Jelentkezni május 26. (péntek) 23:59-ig tudsz: https://forms.gle/2aGMpWAB2BTGkryu6
 
Kérdéseidet pedig az info@mira.artemisszio.hu -ra várjuk!