EN régi oldal

Udvarhelyi Éva Tessza: Vándorok Kultúrák Között - Az interkulturális tanulásról külföldre készülő fiataloknak (2007)


Az úton levőknek sok fajtája létezik: a turisták, akik megelégszenek egy gyors pillanatképpel; a telepesek, akik új otthont keresnek; a nomádok, akik mindig úton vannak. E könyv főszereplői a vándorok. Azok, akik elmentek-visszajöttek, és közben megváltozott bennük valami. Azok, akik az utazásban elsősorban a változást, a tanulást, a belső átalakulást keresik. És azok is, akik semmi ilyesmit nem kerestek, mégis megesett velük.

 

A könyv főszereplői olyan fiatalok, akik több-kevesebb időt töltöttek idegenben, hogy tanuljanak, dolgozzanak, önkéntes munkát végezzenek. Saját élményeiket, történeteiket mesélik el. Ezeket értelmezi, boncolgatja a szerző – aki maga is a vándorok közé tartozik – tudásának, szubjektív észrevételeinek és egyéni tapasztalatainak szűrőjén keresztül. Antropológiai tanulmányai, valamint sokéves munkája az interkulturális pedagógia területén segítik abban, hogy a megélt tapasztalatokat mások számára is érthetővé és átélhetővé tegye.

 

A sokat látott utazók valószín űleg örömmel fognak magukra ismerni. Azok, akik életük első nagy utazása előtt állnak, tudatosabban készülhetnek fel arra, ami előttük áll. Végül, azok, akik még csak kacérkodnak a gondolattal, remélhetőleg kedvet kapnak a nagy kalandra.

 

Szántó Diana
az Artemisszió Alapítvány elnöke

 

//

 

A KIADVÁNY ITT OLVASHATÓ.

 

Az Artemisszió Alapítvány a 2017. évi LXXVI-törvény alapján külföldről támogatott szervezet.

 

Az anyagainkat saját Google Drive vagy Issue felületeken tároljuk. Olvasási hozzáférést linken tudunk adni. Ha valamelyik kiadványunk ezen felül is érdekelne, az artemisz@artemisszio.hu címen éritek el szakmais kollégáinkat.