EN régi oldal

Kilencben az élet

2020.05.14.

A Kilencben az élet csoport tagjai számára kitettünk egy posztot, melyben arra kértük őket, hogy írják le, melyek számukra az ikonikus ferencvárosi helyek a kerületben. A poszt alá 62 hozzászólás érkezett, és 111 különböző, Ferencvároshoz köthető hely (vagy fogalom) lett megemlítve. A beérkezett válaszok a következő ’felhőbe’ rendeződnek.

 

A MiraDoor interkulturális közösségi térrel 2018 óta vagyunk jelen a kerületben, interkulturális programokat szervezünk a kerületben élő külföldiek és a kerület lakosai számára. Hogy jobban tudjunk kapcsolódni a környékhez, közösségi kutatást indítottunk a Ferencvárosban.

A kutatás célja, hogy feltérképezzük, hogyan kötődnek a Ferencvárosban élők a kerülethez, ennek milyen látható, és nem látható formái vannak, mire vágynak az itt élők, az igényeikre milyen válaszokat kapnak, és hogyan tudjuk – mint MiraDoor tulajdonosok - valamiképpen még szorosabbá fűzni a szálakat, hogyan tudunk aktívan hozzájárulni az itt élők közösséggé formálásához. Jelen kutatás egy kísérleti program, mely kötődés és közösség témaköréből kiindulva különböző nézőpontokat és kutatási eszközöket alkalmazva vizsgálja a Ferencvárosban élők közösségi helyszíneit és igényeit, illetve a kerülethez való kapcsolódásukat. 

 

A kutatást önkéntes kutatók végzik, és a következő irányokból közelítettük meg a témát: a kerületi közösségi helyek és terek feltérképezése; a társadalmi aktivitás mozgatórugói; valamint a kerületben élők szükségletei, igényei, és viszonya a közös(ségi) terekhez.

A projekt második részében két kreatív projektet valósítottunk meg, melyek a kapcsolódás témakörére reflektálnak. Egyrészt online felhívás keretében Ferencvároshoz kapcsolódó kreatív és személyes projektek elkészítésésre kértük fel a lakókat, illetve egy, a kerülettel kapcsolatos emlékeiből készített interaktív emléktérkép létrehozásán dolgozunk.

A projektet az EPIM (European Programme for Integration and Migration) támogatja.